"Certifikáty" o netestování na zvířatech - aneb není certifikát jako certifikát

V dnešní době, kdy stále více spotřebitelů klade důraz na etické nakupování a podporu firem, které netestují na zvířatech, se můžeme setkat s různými certifikáty a označeními, které deklarují, že daný produkt nebo jeho složky nebyly testovány na zvířatech. Pojďme se společně podívat, co jednotlivé certifikáty znamenají a jaké jsou mezi nimi rozdíly.

Leaping Bunny - zlatý standard o netestování na zvířatech. Pokud hledáte skutečně důvěryhodný certifikát, který zaručuje, že finální produkt ani jeho jednotlivé složky nebyly testovány na zvířatech, pak je Leaping Bunny tou nejlepší volbou. Tento mezinárodně uznávaný certifikát uděluje organizace Cruelty Free International a je považován za nejpřísnější standard pro netestování na zvířatech.

 

králík

 

Mnoho firem uvádí na svých produktech vlastní prohlášení o netestování na zvířatech, například "Not tested on animals" nebo "Cruelty-free". Tato tvrzení však nejsou ověřována třetí stranou a nemusí nutně znamenat, že jednotlivé složky produktu nebyly testovány na zvířatech.

Navíc, některé firmy mohou tvrdit, že netestují na zvířatech, ale jejich produkty mohou obsahovat složky, které byly v minulosti na zvířatech testovány. Proto je důležité hledat důvěryhodné certifikáty, jako je Leaping Bunny, které zaručují netestování jak finálních produktů, tak jednotlivých složek.

Bohužel neexistuje žádná právní regulace, která by kontrolovala nebo postihovala používání vlastních prohlášení typu "Netestováno na zvířatech" nebo "Cruelty-free". Firmy si mohou tato tvrzení umisťovat na své produkty bez jakéhokoliv ověření nebo certifikace. To může být velmi matoucí pro spotřebitele, kteří se snaží nakupovat eticky a podporovat značky, které skutečně netestují na zvířatech.

 

V některých případech by se dalo argumentovat, že taková tvrzení mohou být považována za klamavou reklamu, zejména pokud firma záměrně uvádí spotřebitele v omyl ohledně svých testovacích praktik. Nicméně dokázat a prokázat klamavou reklamu v těchto případech může být velmi obtížné. Většina zemí nemá specifické zákony, které by se zabývaly prohlášeními o netestování na zvířatech, takže firmy za taková tvrzení obvykle nejsou nijak postihovány nebo pokutovány.

Při výběru produktů netestovaných na zvířatech je důležité být obezřetný a nespoléhat se pouze na vlastní tvrzení firem. Certifikát Leaping Bunny představuje nejpřísnější standard pro netestování na zvířatech a poskytuje spotřebitelům jistotu, že finální produkty ani jejich složky nebyly testovány na zvířatech. 

Jako zodpovědní spotřebitelé bychom měli podporovat firmy, které se zavázaly k netestování na zvířatech a mají důvěryhodné certifikáty, jako je Leaping Bunny. Společně můžeme přispět k ukončení zbytečného utrpení zvířat a podpořit vývoj alternativních metod testování.

 

Více o certifikátu Leaping Bunny - jak ho získat, jak přísné požadavky musí být pro udělení certifikátu splněny, apod. se dozvíš v tomto článku

 

Affiliate program