Krása a síla bylin

Příroda. Volně žijící ekosystém s určitou mírou biodiverzity, aneb vše živé. Homér ji ve své Odysseie popisuje jako nespoutanou a divokou. Avšak lidé se jí často pokoušejí zkrotit, ohnout do různých tvarů, dát jí směr, který jim zrovna vyhovuje. Často si přitom neuvědomují, že i my jsme její součástí.

 

Jejich darů můžeme čerpat aniž bychom ji ubližovali.

 

Dává nám nejen potravu a tak potřebný kyslík, ale i zdraví, mládí, krásu a možná i trochu těch kouzel. Už v době, kdy antičtí bohové byli krutí, malicherní a stíhali lidstvo útrapami, si lidé připravovali různorodé bylinné obklady, čaje a lektvary. Příběhy o léčivé síle bylin jsou nám známy nejen z bájí a pověstí dálných krajin, ale i z našich polí a hájů. V nejedné pohádce se dočteme o babkách kořenářkách, či o dívkách sbírajících různé rostliny v naději, že jim do života přijde pravá láska.

Ne vše je pouze pohádka.

 

kytka a příroda_1

 

Je pravda, že dnes málokdo sbírá kvítka při měsíčku, některé vědomosti našich babiček ale přetrvávají. Když si potřebujeme odpočinout sáhneme po meduňce, při bolavém krku oceníme sílu zázvoru i zlatem a je toho mnohem více. Bylinky a různé květiny využíváme běžně, ať už si to uvědomujeme, či ne.

Je tu ale pořád spousta bylin a rostlin, o kterých víme velmi málo ... a to je škoda!

 

Některé nás asi neuchvátí vzhledem, jako třeba vilín virginský, ale jeho léčivá síla, tak ta stojí za to. Právě vilín (Hamamelis Virginia) je využíván pro jeho protizánětlivé a antioxidační účinky. Může nám tedy pomoci, pokud se trápíme s akné či mastnou pletí, zároveň je i skvělým pomocníkem při štípnutí hmyzem poranění pokožky. Dokonce tlumí zarudnutí po holení čí depilaci.

 

Oproti tomu slaměnka italská (Helichrysum Italicum) je drobný žlutý kvítek. I ten v sobě skrývá mnohé. Má silné antiseptické, antialergické a protizánětlivé ůčinky. Díky tomu příznivě působí na unavenou, mdlou pleť bez jasu, na otoky a tmavé kruhy pod očima. Zmírňuje stopy po akné, ošetřuje a zjemňuje drobné jizvičky. Sjednocuje tón pleti, podporuje její regeneraci a zmírňuje zarudnutí.

 

Jsou tu i rostliny, kterých bychom si ve volné přírodě ani nevšimli, to by však byla velká škoda. Takový muškát omamný (Pelargonium Graveolens) je nenápadný s jemnými fialkovými zvonečky, má však sílu nejméně deseti bylin!  Zvláště jej ocení ti, které trápí mastná pleť a černé tečky. Jeho květová voda pomáhá při udržení hormonální rovnováhy, zmatňuje mastná místa, zároveň však hydratuje suchou pokožku. Dobře poslouží i při projevch dermatitid, herpesu či zánětech.

 

 kytky

 

Jiná kvítka zase moc dobře poznáme už na první pohled, mnohdy ale netušíme, že nám mohou velmi posloužit. Právě chrpa polní (Centauerea Cyanus) je toho důkazem! Roste od pradávna a všichni si vybavíme její zářivě modrou barvu, skrývá se v ní ale mnohem víc než krása na pohled. Pleťovou vodu z ní ocení jemná, křehká pokožka, dehydratovaná a zralejší pleť. Příznivě působí i na unavené oční okolí, osvěžuje a zklidňuje podráždění.

 

Nad léčivou silou přírody a jejích darů bychom mohli strávit dny i měsíce a nebyla by to ani půlka toho, co nám příroda nabízí. Díky za to a díky i za moderní technologie, jež nám vše ulehčí a my tak můžeme zkoušet čarovné účinky naší květeny pěkně z pohodlí domova.

 

Ale pozor, jsou prý kvítky, které jen večerním sluncem polaskané budí v lidech klid a pocit bezpečí:)

 

Autor článku: Michaela Parčiová

Affiliate program