Kráska a zvíře

Ten příběh známe asi všichni a většina z nás se shodne i na tom, že všechny chceme být krásné, ať už pro sebe nebo pro někoho. Už tisíce let nám v tom pomáhají různá zkrášovadla. Jistě, někdo se líčí víc, někdo míň a někdo třeba vůbec, ale vsadím se, že káždá máme svůj ´koupelnový rituál ´. Za těch mnoho let prošlo líčení mnohými změnami, a to jak ve složení produktů, tak i postupu nanášení či stylu.

Móda se stále mění a s ní i vše kolem nás.

Zatímco ve starověkém Řecku se ženy líčily pudrem vyrobeným z olova, dnes radši sáhneme po méně jedovaté variantě. V posledních letech má velký ohlas přírodní kosmetika, krása se nám ukazuje v síle růží a kopretin, různorodých květin a bylin.
Příběh Krásky a Zvířete známe všichni, tento příběh je přece jen o trochu jiný.

O kráse a o zvířatech.

U nás se vždy říkalo: ¨Pro krásu se musí trpět.¨, tuhle ´mantru´můžeme slyšet při trhání obočí, lití horkého vosku na různé části našeho těla a dalších úpravách určených ke zkrášlení .

"Pro krásu se musí trpět!"

Ta věta v sobě nese víc bolesti než se zdá. Krása může být bolestivá v mnoha ohledech. Už jste se někdy při nanášení řasenky bodly kartáčkem do oka? Vsadím se, že ne jednou. Pamatujete si tu bolest? A teď si přestavte, že něco takového musíte zažívat opakovaně. Bez vidiny jakékoliv pomoci, bez naděje, že to přejde a zavřená v kleci.... Takto se nejspíš cítí ten pokusný králík č. 928, který ani nestihl poznat mámu, natož aby dostal jméno. Nebo to morče z jiné laboratoře, ta opice, potkan či pes. Ano mluvím tu o testování kosmetických a čistících produktů na zvířatech. Bohužel je to stále smutnou realitou nejen jinde na světě, nejen v Evropě, ale i u nás v České Republice. Tak jak líčení prošlo za ta léta revolucí, tady jsme stále v pravěku. Přitom v dnešní době existuje mnoho způsobů jak zajistit bezpečí spotřebitelů a zároveň zamezit krutosti a násilí.

Ptáte se jak pomoci to zastavit?

 Stále platí, že poptávka určuje nabídku, což jednoduše znamená, že když přestaneme kupovat výobky testované na zvířatech, firmy budou nuceny udělat změnu. Naštěstí existují takové, které se rozhodly jít tou správnou cestou. Na nás tedy je zvolit si tu svoji.

Není to nic těžkého

Stačí kupovat výrobky s označením HCS a nebo aspoň Peta.Hledat králíčka na obale nebo si firmu vyhledat v seznamu přímo na stránkach leaping bunny. Aktualizovaný seznam značek volně dostupných v ČR najdete i na stránkách svobody zvířat. K dispozici je i mnoho aplikací, které Vám firmy i výrobky vyhledají. Stačí se jen zajímat o to, co vlastně kupuji.

I jedno malé rozhodnutí může změnit velké věci.

A příště až zase uslyšíte, že pro krásu se musí trpět, ptejte se sama sebe, jestli to tak opravdu je.

 

autor článku: Michaela Parčiová

Affiliate program