Etické certifikáty: jak a proč se v nich vyznat

s6qeu4ctgh3gyzpfgquxxyp4vy


 

 

Etické certifikáty

jak a proč se v nich vyznat?


Při nákupu v drogerii prochází člověk mezi regály prakticky přeplněnými mnoha druhy značek, že je ani není možné spočítat. Každá značka se prezentuje jinak a tím často mate své kupující. Ti v dobré víře raději sáhnou po věci, která vypadá, že planetě ublíží nejméně nebo v případě problematiky testování ani neublížila žádnému zvířeti.


Jak se člověk má ve všem vyznat a s čistým svědomím investovat jen do toho, co neprovádí nehumánní byznys?

V první řadě by člověk neměl dát na svůj první dojem. Daný výrobek může na první pohled vypadat, že vlastní mnoho certifikátů včetně označení „vegan“ a plusové body má i za svůj recyklovatelný obal. I když to vypadá jako férová volba pro všechny, pravda může být jiná!


Veganská kosmetika se totiž s testováním na zvířatech rozhodně nevylučuje…

Certifikát „vegan“, který uděluje například nezisková organizace Vegan Society, s problematikou testování nijak nesouvisí. Existují jedině dvě spolehlivá označení, která garantují, že celkový produkt a ani žádná z jeho složek nebyla testována na zvířatech.


První certifikát

První certifikát, který můžete u kosmetických značek nebo čisticích prostředků najít, je označení Leaping Bunny. To uděluje organizace na ochranu zvířat Cruelty Free International, jež se vymezuje primárně proti veškerému testování na zvířatech. Jejich systém udělování certifikátů doprovází náročný proces, během něhož je daná značka povinna doložit prohlášení od všech dodavatelů ke každé použité složce všech svých produktů. Udělením certifikátu však proces nekončí, neboť společnost dále absolvuje pravidelné kontroly.

Cruelty-free-logo


Druhý certifikát


Druhým certifikátem je PETA. Taktéž ho uděluje nezávislá organizace na ochranu zvířat, avšak s tím rozdílem, že konkrétní značky ani jejich složky nekontroluje. Podpisem dokumentu se výrobci zavazují k dodržování stanovených podmínek, a sice k netestování na zvířatech a používání veganských surovin. Tento certifikát je velmi diskutabilní, proto ho u nás najdete pouze u jedné české značky.

certifikat-cruelty_free-1


Tyto certifikáty, jež platí vždy pro celou značku, můžeme najít přímo na produktech, avšak ne nutně. Značka musí platit další poplatky, pakliže se rozhodne certifikát na výrobky dávat, tudíž se může stát, že certifikát neuvádí na každém produktu. V takovém případě je možné vlastnictví certifikátu snadno dohledat na internetu.


Musíme však hledat pouze tyto dva konkrétní certifikáty. Často na produktech můžeme zaznamenat i další označení „cruelty free“ s podobným vyobrazením. Nejedná se však o platné certifikáty a značka svým zákazníkům nezaručuje, že složky daného výrobku neprošly testováním na zvířatech. Značka může tvrdit pouze to, že sama nic netestovala, což může být pravda, avšak testování mohlo proběhnout u jiného subjektu, a to za plného vědomí dané značky.


Pokud chce člověk začít podporovat netestovanou kosmetiku nebo čisticí prostředky, ověřování správných certifikátů je prakticky základem správného výběru. Teď se všemi způsoby snažíme společnost o podobných tématech vzdělat. Doufejme, že přece jen však směřujeme do bodu, kdy už takových aktivit nebude nadále třeba.

 

autor článku: Viktorie Melkusová

Affiliate program