Omlouváme se, ale z důvodu stěhování neodesíláme balíčky od 1.5. do 5.5.. V pondělí se vše odesílá. Děkujeme

Ohňostroje a zvířata: skryté trápení za jiskřící oblohou

Když se obloha rozsvítí mnoha barvami a vzduchem se rozléhá hukot explodujících ohňostrojů, mnozí z nás se cítíme oslňováni a okouzleni tímto divadlem. Avšak za tímto světelným spektáklem se skrývá temnější příběh, příběh trápení našich čtyřnohých přátel a volně žijících tvorů, pro které jsou ohňostroje synonymem pro hrůzu a úzkost.

Bez názvu_1

 

Zvířata, ať už divoká či domácí, vnímají svět mnohem intenzivněji než my lidé. Jejich sluch je obvykle citlivější a schopnost lokalizovat zdroj zvuku je pro ně životně důležitá. Když se obloha rozzáří ohňostrojem, pro zvířata to není oslava, ale náhlý a nevysvětlitelný záplav strachu. Hlasité výbuchy jsou pro ně šokující, narušují jejich klid a mohou vést k panické reakci.

Domácí mazlíčci, jako jsou psi a kočky, se mohou v důsledku ohňostrojů chovat velmi neklidně. Skrývají se v nejtemnějších koutech domu, třesou se strachy nebo se snaží uniknout hlasitým zvukům. Jejich strach je tak intenzivní, že může vést k dlouhodobým úzkostem nebo dokonce k útěku, což může mít tragické následky.

 

Jak nejlépe svému kamarádovi pomoct? Tady je pár tipů:

 

  • chovat se, jako by se vůbec nic nedělo, zvíře se uklidní, když vycítí pánův klid
  • nebraň zvířeti schovat se tam, kde se cítí bezpečně, ale zajisti, aby se nijak nezranil
  • nenech zvíře v kritickou dobu venku samotné, aby se neleklo a neskočilo třeba pod auto
  • pejska vyvenči, až se vše venku uklidní a měj ho na vodítku

 

Volně žijící zvířata nejsou na tom o nic lépe. Ptáci vylekaní explozemi mohou opustit svá hnízda, čímž zanechávají svá vejce nebo mláďata napospas osudu. Zmatení a vyděšení mohou narazit do stromů nebo jiných překážek, což může vést k zraněním nebo dokonce k smrti. Lesní zvěř, jako jsou jeleni, mohou ve strachu prchat tak nekontrolovatelně, že se mohou ocitnout na cestách před auty nebo ztratit orientaci ve svém přirozeném prostředí.

Například v roce 2013  při novoročním ohňostroji v Praze narážely vyplašené labutě do drátů elektrického vedení a zraněné padaly mezi chodce.

Za jiskřivým tancem ohňostroje tak stojí skrytý příběh úzkosti a strachu. Představme si na okamžik, že jsme na místě zvířat - jak bychom se cítili, kdyby náš klidný večer narušil hukot podobný bouři bez varování a možnosti úniku? Jaké pocity by v nás vyvolala nekontrolovatelná hrozba, které nerozumíme a které se nemůžeme vyhnout?

Je na čase, abychom se zamysleli nad tím, zda krátkodobá radost z ohňostroje stojí za dlouhodobé trápení našich zvířecích společníků. Možná bychom měli hledat alternativy, které nebudou mít tak devastující dopad na zvířata - jako jsou třeba tišší světelné show nebo laserové představení, které mohou nabídnout podobný vizuální zážitek bez negativních důsledků.

V konečném důsledku je naše láska k zvířatům měřena nejen slovy, ale i skutky. Při plánování oslav bychom měli vzít v úvahu nejen vlastní potěšení, ale i pohodu těch, kteří nemohou mluvit za sebe. Emotivní vazba, kterou ke zvířatům chováme, by nás měla vést k zodpovědným rozhodnutím, která chrání jejich blaho a zdraví. Proto příště, než zapálíme prskavky radosti, zamysleme se nad tichým zoufalstvím, které se může šířit kolem nás, a vyberme cestu, která bude šetrná k všem obyvatelům naší planety.

Affiliate program