Omlouváme se, ale z důvodu stěhování neodesíláme balíčky od 1.5. do 5.5.. V pondělí se vše odesílá. Děkujeme

Nebezpečí hliníku v deodorantech

Léto už je v plném proudu a jeho vysoké teploty vždy zapříčiní, že po deodorantu či antiperspirantu saháme mnohem častěji. Jsou obrovským pomocníkem při každodenním zápolením s potem a zápachem, ale jejich užívání nám také může velmi ublížit. Deodorant i antiperspirant mají každý svoji metodu, jak účinně proti strastem pocení bojovat a rozhodně je nutné kvůli tomu tyto dva přípravky rozlišovat.

Antiperspirant bojuje především se samotným potem. Funguje na bázi „zalepení“ potních žláz a nedovoluje jim propustit pot, který tělo vylučuje. Zcela určitě je jeho užívání pohodlné, avšak z dlouhodobého hlediska velmi nebezpečné.

Antiperspirant se doporučuje užívat pouze občasně, neboť zabraňuje vylučování škodlivých látek z těla a při pravidelném a dlouhodobém užívání může způsobit záněty. Nevyloučené toxiny se totiž v těle mohou nahromadit, protože antiperspirant jejich přirozenému odchodu zabraňuje.

deoš

Deodorant oproti účinku antiperspirantu nezabraňuje samotnému pocení, ale zaměřuje se především na boj proti jeho pachu. Po užití deodorantu se tělo může s toxiny vypořádat přirozeným způsobem, avšak dochází k neutralizaci zápachu. Zápach se totiž netýká samotného potu, ale především bakterií na povrchu kůže, které zapáchají, když přijdou do styku s vlhkem.

Deodorant se správným složením sám o sobě není nebezpečný a jeho pravidelné užívání lidskému zdraví neškodí. Existuje však několik látek, které i deodorant mohou učinit nevhodným ke každodennímu užití. Mezi nejpoužívanější a také nejdiskutovanější látky patří hliník. Například v antiperspirantech jsou to právě hliníkové soli, které blokují vylučování z potních žláz.

Hliník se nevyskytuje nutně jen v deodorantech či antiperspirantech, ale také v dekorativní kosmetice či opalovacích krémech. Četné studie však dokazují, že přítomnost hliníku v těle prokazatelně stojí za několika zdravotními potížemi. Mezi nejzávažnější problémy patří rakovina prsu, nemoci nervové soustavy či vznik nádorů. Mimo to je právě hliník původce podrážděné pokožky, na které se podepsaly zánětlivé reakce.

Ačkoliv spousta kosmetických značek chce na výrobě ušetřit a hliník navzdory jeho neblahým účinkům užívá, naleznete i mnoho značek přírodních, které se od něj distancují nebo užívají pro přírodní kosmetiku schválené a nezávadné formy hliníku, které se zápachem z potu bojují, avšak neblokují potní žlázy (Potassium Alum, síran draselno-hlinitý, Ammonium Alum, kamenec amonný).

Mezi značky dostupné na e-shopu, které deodoranty bez závadných forem hliníku nabízí, patří Soaphoria, JĀSÖN, Kvitok, I Provenzali, Purity Vision nebo i+m Naturkosmetik. Nejzastoupenější značka deodorantů na e-shopu je Salt of the Earth, která nenabízí pouze samotné deodoranty, ale i jejich doplňovací náplně.

 

Pakliže však přecházíte z klasických deodorantu na přírodní alternativy, vaše tělo si může zpočátku na změnu zvykat a ideální účinek se může dostavit o něco později. Stojí to však za to!

Zastoupení deodorantů bezpečných pro lidské zdraví je už dnes na trhu úctyhodně velké. Proto se jistému zdravotnímu riziku můžeme jako zákazníci snadno vyvarovat. Veškerá kosmetika, která se postupem času stává součástí našich každodenních rituálů, by totiž měla usilovat o maximální účinek, za který nebudeme platit naším zdravím. Proto bychom měli podpořit značky, které si takový standard stanovují a vytváří silnou konkurenci pro nekvalitní kosmetiku, která za nezávadnost svého složení ručit nemůže.

 

využij na značku Salt of the Earth 7% slevu! Na konci objednávky zadej kód SALT7.

platí do 9.7.2023

autor článku: Viktorie Melkusová

Affiliate program