Omlouváme se, ale z důvodu stěhování neodesíláme balíčky od 1.5. do 5.5.. V pondělí se vše odesílá. Děkujeme

Zákaz testování kosmetiky na zvířatech v EU

Častokrát jsem se setkala s argumentem, že kosmetika není testovaná na zvířatech, protože se přece v Evropě testovat nesmí. Takové přesvědčení je založeno na několika zákazech ze strany Evropské unie, které možná v několika ohledech změnu opravdu provedly, ale rozhodně nezapříčinily okamžité ukončení zvířecího utrpení. Pojďme se podívat, k čemu tyto zákazy vlastně posloužily.

Když byl v roce 2004 vydán zákaz testování hotových kosmetických produktů na zvířatech, vypadalo to jako velký posun. V roce 2009 následoval zákaz testování jednotlivých kosmetických složek, které se v produktech nacházejí. Rok 2013 měl zase přinést zákaz dovozu a prodeje produktů testovaných na zvířatech. A co tato nařízení Evropské unie pro zvířata vlastně znamenají? V podstatě nic. Jedná se pouze o další mýtus, který v převládá v povědomí velké části naší společnosti.

eu

 

Ačkoliv tyto zákazy mají znamenat okamžité ukončení neutuchajícího utrpení, které zažívají miliony zvířat, existuje mnoho cest, kterými je lze obejít, a proto se v obchodech běžně vyskytují značky, které na zvířatech testují – třebaže tvrdí opak.

V první řadě je nutné zmínit fakt, že se zákaz týká pouze kosmetiky – nikoliv čisticích prostředků užívaných v domácnosti. Existuje několik málo značek, jako je například METHOD, ECOVER, ECOTECH nebo ECOZONE, které certifikát o netestování vlastní. V opačném případě můžeme s jistotou říci, že se jich žádné omezení netýká a testují na zvířatech úplně běžně.

Zásadním problémem je především jeho vymezení. Zákaz se netýká testů kvůli jiným účelům – například testy chemických látek či testy, které zjišťují dopad látky na životní prostředí. Stejně tak se látky testují kvůli dopadu na lidské zdraví kvůli pracovníkům, kteří s látkami pracují. V těchto případech je testování na zvířatech povoleno, přestože jde stále o látky, které se používají v kosmetických produktech. Z toho vyplývá, že zákaz sice vydán byl už v roce 2013, ale stejně tak existují jemu nadřazené směrnice, které ho spolehlivě obchází.

Dalším problémem je i kontrola dodržování tohoto zákazu – za kontrolu je zodpovědný každý členský stát Evropské unie sám a často k tomu chybí prostředky i dostatečné znalosti. Tím pádem žádné kontroly neprobíhají.

V boji proti testování kosmetiky na zvířatech není největším kamenem úrazu nezájem ze strany lidí, ale tristní neinformovanost o tomto tématu. Když se podíváme na argumenty, se kterými lidé často přicházejí, jsou velmi jednoduše napadnutelné, a především vždy mají své „ale“. Proto je tak důležitá osvěta této problematiky a její šíření do všech koutů. I když může být zpočátku složité se ve všem vyznat, než člověk najde správné produkty, projevená snaha je jen malá cena za to, jak svým postojem přispěje něčemu užitečnému.

autor článku: Viktorie Melkusová

Affiliate program