Omlouváme se, ale z důvodu stěhování neodesíláme balíčky od 1.5. do 5.5.. V pondělí se vše odesílá. Děkujeme

Mastek (talc) v kosmetice

Každý kosmetický produkt má na svém přebalu velké množství složek, které ho utváří a činí v různých směrech užitečný. Avšak vyznat se v tak dlouhém a často nesrozumitelném seznamu opravdu není pro laického kupujícího snadný úkol. Stále se však do různých produktů používá pár složek, které by pro takového běžného zákazníka měly být téměř alarmující a člověk by měl o jejich existenci rozhodně vědět hned z několika důvodů.

Jednou z takových složek je i mastek, který na zadní straně kosmetického produktu můžete nalézt i pod názvem talc. Jedná se o přirozeně vyskytující se měkký minerál, který se skládá z několika prvků, a sice z křemíku, hořčíku, kyslíku a vodíku. V kosmetice se mastek objevuje hlavně díky své schopnosti absorbovat vlhkost a jeho přítomnost je častá hlavně v produktech sypké formy, nejčastěji u minerální dekorativní kosmetiky.

Mastek má mnoho využití, avšak jako kosmetická složka se může objevit například v pudrech, očních stínech, deodorantech, řasenkách, make-upech, rtěnkách a v mnoha dalších produktech. Velmi častou složkou je dokonce u dětských pudrů.

článek děti

Už jenom účinky samotného mastku jsou však v mnoha ohledech zpochybňovány. Mastek se prezentuje jako vysoce účinná složka, která dopomáhá pleti zbavit se přebytečné mastnoty. Pakliže však daný kosmetický produkt pravidelně pokožku tímto způsobem vysušuje, pokožka reaguje vytvářením dalšího mazu a proces se opakuje stále dokola. Jediným efektivním řešením je hydratace pokožky, kterou mastek nezajistí.

Mastek se pro svoji nízkou cenu používá velmi často, a to hlavně do levnější kosmetiky jako náhražka jiných, dražších složek. Výsledný produkt je tak díky své nižší ceně rozhodně přístupnější, a proto je stále tak hojně využívaný. Jeho nevalné účinky v produktech však nejsou tím největším problémem.

Mastek obsahuje vlákna azbestu, který je karcinogenní, a tudíž může způsobovat rakovinu. Tyto azbestová vlákna nelze od mastku úplně odloučit a jejich přítomnost je, byť třeba v malém množství, zcela normální. Právě za prodávání karcinogenní kosmetiky musela firma Johnson & Johnson zaplatit odškodnění přes dvěma desítkám žen, které onemocněly rakovinou vaječníků, neboť používaly dětský zásyp s obsahem mastku kontaminovaný azbestem. Stejně tak se zvyšuje pravděpodobnost na výskyt rakoviny plic a rakoviny zažívacího ústrojí při vdechnutí mastku. Právě vdechnutí této složky bývá pro tělo nejrizikovější a může způsobit vážné potíže.

Spousta kosmetických značek však od používání mastku ustupuje a některé značky dokonce na nebezpečí mastku upozorňují. Na e-shopu můžete zakoupit například britskou značku minerální kosmetiky Lily Lolo, která si zakládá na zdravotní nezávadnosti všech látek používaných v kosmetických produktech. Všechny látky podléhají přísné kontrole a mastek tak ve složení produktů nenaleznete. Stejný postoj zastává značka minerální kosmetiky, a sice americká Bellápierre vytvářející přírodní dekorativní kosmetiku. Produkty této značky jsou vyráběny z čisté slídy a opět se s mastkem ve složení produktů nesetkáte.

Přestože se jedná o prakticky neúčinnou a velmi nebezpečnou kosmetickou složku, stále je pro svoji nízkou cenu a široký rozsah využití mezi různými produkty hojně využívána. A to i do kosmetiky, která je určená primárně pro miminka, přestože se obecně považuje za nevhodnou pro děti do tří let. Proto je nutné mít povědomí o existenci takové složky a volit kosmetiku, která její užívání nepodporuje. Činíme tak nejen pro své zdraví, ale také pro zdraví těch nejmenších.

autor článku:Viktorie Melkusová

Affiliate program