Lásky jedné tmavovlásky

Svátek Sv. Valentýna

Pro někoho kontroverzní téma, pro někoho jen reklamní kampaň. Mezi těmi všemi názory občas zapomínáme to hlavní. Záplava papírových srdcí a rudých růží tu krásu občas zastíní, bylo by ale škoda zapomenout na odkaz, který tu Sv. Valentin zanechal. Světem putuje hned několik legend o tomto muži, jedno mají ale společné - lásku. To je, oč tu běží. Nehledě na to, jsme-li ve vztahu či ne, tento den je připomínkou toho, co vše láska dokáže.  Říkejte si co chcete, ale láska je v životě důležitá. Nejen ten pocit vzájemné náklonosti mezi dvěma bytostmi, ale i láska k nám samým.

 gdg

 

V knihách o lásce, vztazích, časopisech a dalších médiích se dočteme, že s láskou bychom měli začít právě u sebe.

 

Ach, ano sebeláska.

 

V poslední době výraz často omílaný, to slovo potkáváme snad všude a díky sociálním sítím ho známe i ve všech světových jazycích. Pravdou ale je, že mít rád sám sebe je po čertech důležité. Měli bychom se mít rádi od hlavy až k patě...

 

A začít můžeme hned u té hlavy, a to s našimi vlasy.

 

vlasy

 

Vlasy jsou totiž přímým ukazatelem toho, jak vnímáme sami sebe. Už v Bibli najdeme příběh o Samsonovi, který měl svoji nadlidskou sílu ukrytou právě ve vlasech. Spojení vlasů a životní energie  však najdeme nejen v křesťanství, ale i v jiných náboženstvích a také křížem krážem historií. Například původní Američané nosili své vlasy dlouhé, věřili, že jsou přímým prodloužením duše. Keltové splétali své vlasy do copů a uzlů, jejich sílu propojovali s přírodou. V hinduistické Bhagavadhítě se můžeme dočíst o Šivovi, který si steskem po své manželce rval vlasy a z těch pak povstal bojovník, jehož duch nám má pomoci odhalovat vnitřní silu, odvahu a pokoru.

Naopak Buddhističtí mniší nebo kněží starověkého Egypta si holili hlavy do hola na důkaz božské oddanosti a vzdání se všeho světského.

 

Denně si vlasy češeme do různých účesů, vyčesáváme je do vrchu, žehlíme je, natáčíme, splétáme, nebo je necháváme volně. Děláme to automaticky, podle toho kolik máme času a nebo prostě podle nálady. Přemýšleli jste ale někdy, jestli za tím není něco víc?

 

Podle psychosomatiky je za tím mnohem víc.

 

Pokud vás trápí splihlé vlasy, může za tím být i celková únava. Roztřepené vlasy  pak mohou naznačovat, že jsme ztratili cestu a náš život právě nemá směr. Jedinci se suchými a lámavými vlasy  se údajně snaží vyjít všem vstříc, často ale na úkor svých potřeb. Naopak mastné vlasy  vyžadují, aby na sobě lidé více pracovali. Vypadávání vlasů  je známkou stresu, může ale značit i strach z odloučení.

Myslím, že se shodneme na tom, že většina z nás chce právě takové vlasy, jaké nemá. Stejně tak je tomu často i v životě. Teprve až přijmeme to, jací jsme, teprve až se začneme mít rádi, můžeme být šťastni. Pak i vaše vlasy budou krásné, lesklé a plné síly.

 

autor článku: Michaela Parčiová

Affiliate program